De kracht van motivatie

motivatie

Ik heb deze week een aantal keer gesproken met mensen over de motivatie om gezond te eten en een gezond gewicht te bereiken. Motivatie is als het ware de motor achter iedere keuze, het geeft je de kracht om de moeilijkere keuzes te maken.

Motivatie is er in soorten en maten en afhankelijk van de soort of maat brengt die je veel verder of maar een beetje. Eén van de dingen die mij op dit moment motiveert is op 16 oktober in een vliegtuigstoel type economyclass kunnen passen en er redelijk comfortabel in kunnen zijn (voor zover dat met gewichtsverlies te bereiken is…   :-) Die motivatie biedt steun tot 16 oktober en misschien ook nog wel voor de terugweg. Op 16 oktober kan ik onmogelijk een gezond gewicht bereikt hebben en het koersen op deze datum helpt me zeker niet om altijd gezond te eten, tenzij ik voortaan ieder jaar op 16 oktober ga vliegen.

Maar er zijn motivaties die nog minder werken, nl die een “daar wil ik van weg” in zich dragen. bv: ik wil niet meer in maat 50 moeten (ook bij maat 52 en hoger bereik je je doel!) Anders dan een motivatie die “ergens naartoe” gaat zijn die motivaties nl veel minder gericht. Er zijn talloze manieren om de ergens van weg te gaan, terwijl de ergens naartoe veel specifieker is. In NLP wordt dit away from en towards motivatie genoemd. Away from motiveert vaak kortdurend, en krachtig, towards meer voor lange duur en rustiger. Beiden zijn nuttig.

Veel mensen gebruiken een specifiek gewicht als een ergens naartoe en gaan als een bezetene op weg om dat doel te halen. Het “hoe’ op het weg ernaartoe en het ‘waarom’ van juist dit doel is dan niet belangrijk voor ze. Als ze dan vlak voor die haven liggen, begint de ellende, veel gedoe en strijd met zichzelf als ze niet dat ene gewicht behalen, soms zelfs met frustratie eten en dus weer aankomen als gevolg. Dan even helemaal vergeten watver al bereikt is…. Ik ken die strijd en heb hem al vaak gevoerd en heus ik heb een getal in mijn achterhoofd waar ik naartoe wil. Maar belangrijker is dat ik ook criteria heb die vast hangen aan ongeveer dat gewicht, bv “ik wil weer moeiteloos 3 keer per week 7 km hard kunnen lopen” en “ik wil moeiteloos 20 km  kunnen wandelen”en “ik wil bij het traplopen op mijn werk pas bij de achtste trap buiten adem zijn (ipv nu de vierde). Ook is een van mijn motivaties op dit moment “ik gun mezelf voor altijd de strijd met de kilo’s te staken, ik wil blijven balanceren rondom een gezond gewicht met niet meer dan 3 kilo boven en onder dat gewicht als marge”. Het is een hele mond vol en het helpt me als ik die lekkere worteltaart wil, zoals ik vanmiddag wou nadat ik gister al zeer uitgebreid gedineerd had met een enorme bak crème brûlée toe (bij strandtent KW106 in Katwijk, enorme aanrader!!!). Ik kies dan “nee! nu niet, ik wil dat gezonde gewicht behalen!”

Nog iets…. motivatie is handig/nuttig/nodig om goede keuzes te kunnen maken. Géén keuzes hoeven maken kan ook enorm handig/nuttig en nodig zijn: zorg gewoon dat je alles wat je gaat eten tevoren inplant en inkoopt, snijdt en meeneemt en je hebt niet eens een keuzemoment waarin je voor een lastige keuze staat. Een handigheidje uit de gedragseconomie, ookwel bekend als ‘nudging’ …. en daarover later meer.

Hoe ging het deze week? erg goed! iedere dag bewogen, iedere dag opgelet met eten. Totaal nu -6kg. Tevreden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>