Feedback helpt!

Als je gedrag wil aanpassen, dan is het handig als je daar regelmatig aan herinnerd wordt. Bij voorkeur op momenten dat je niet doet wat je wou doen of juist ter bevestiging dat je het hebt gedaan. De gedragseconomie noemt dit feedback. Het is een instrument dat inmiddels ruim wordt toegepast door de overheid om ons ons aan de maximale snelheid te houden in de bebouwde kom. Jeweetwel, die groene smily die je ziet als je 47 rijdt en die sippe rode als je 51 rijdt.
De wetenschappelijke raad voor het regeringsbeleid heeft een paar jaar terug een heel mooi rapport geschreven over aanpassen van (schadelijk) gedrag: de menselijke beslisser. Daarin en in een aantal uitwerkingen voor bepaalde thema’s (zoals gezond eten en bewegen) staan wat mooie voorbeelden van tools die je als toekomstige gezonde fitte mens kan toepassen om daar te komen.
Ik realiseerde me gisteren pas toen ik in een vergadering het feedbackmechanisme wilde toelichten dat ik dat mechanisme sinds zaterdag toepas met mijn fitbit stappenteller.
image

Sinds de laatste update van mijn telefoon zit er een ‘gezondheidsapp’ op die mijn stappen telt. Als je er 10.000 haalt zit je goed volgens zeggen. Nou ik haalde er maximaal 7000. Nu ga ik ook niet continu met mijn telefoon op zak op pad en ik ben dat niet van plan ook, dus het kan wat gemiste stappen verklaren.
Ik las op de blog ‘itsuxtobefat’, goede titel -jammergenoeg van een dame die na aanvankelijk succes er al een paar jaar niet in slaagt haar overgewicht kwijt te raken- in een succesverhaal-post over de fitbit. Ik heb de specificaties bekeken en zag dat je er ook je slaap mee kan registreren. Dat leek me interessant omdat ik vaak ‘s nachts wakker word en vermoed dat ook dat met mijn overgewicht te maken heeft. Dus: een bescheiden grijze variant bij bol besteld en sindsdien ben ik hooked. Als ik op 8000 zit ga ik nog een blokje om. Ik neem expres langere extra lusjes als ik even ergens naartoe wandel. Als ik de 10000 passeer piept en trilt hij even. Een klein geluksmomentje. En als ik ‘s avonds nog niet aan de 10000 zit krijg ik een berichtje op mijn mobiel dat ik nog wat te wandelen heb. Ga ik 2500 stappen uit boven het dagdoel, krijg ik een ‘overachiever!!’ felicitatie. Het werkt, ik wandel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>