Implementatie-intentie

Ik schreef eerder al over nudging. Toen over mijn stappenteller die me bij mijn gewenste gedragsveranderingen helpt door middel van feedback. Er zijn ook andere nudges die goed werken bij gewichtsverlies zoals de implementatie-intentie.

image

Kort gezegd is een implementatie-intentie een afspraak met jezelf die je heel specifiek maakt zodat je dan niet voor een keuze komt te staan, zoals: als ik vier verdiepingen of minder te lopen heb, neem ik de trap. De volgende keer dat je naar twee hoog moet zeg je tegen jezelf ‘dit zijn er twee, dus ik neem de trap’ of mijn afspraak: tot 31 december wandel ik iedere werkdag van en naar het station. De voorwaarden zijn duidelijk, toepassing eenvoudig, succes verzekerd. Kies er wel eentje die haalbaar en net een beetje uitdagend is. Als ik mezelf zou ‘opleggen’ dat ik iedere dag 10 km ‘moet’ lopen is het een opgave, de wandeling naar het station heel goed haalbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>