Keuzearchitectuur

Eerder schreef ik over feedback en de implementatie-intentie als nudging mogelijkheden die kunnen helpen je gedrag te veranderen. Een andere die genoemd wordt in het boek ‘nudge’ van Thaler en Sunstein is keuzearchitectuur.

image

Het is bekend dat mensen de ‘middelste’ of ‘standaardkeuze’ nemen. Ik herken dat van jaren terug harde vloerbedekking uitkiezen: er was altijd een onwaarschijnlijk goedkope waaibomenhoutvariant, een massief eiken onwijs dure variant en dan was er de optie die ik koos. De middelste. Waar ik dan ontzettend blij mee was omdat die andere echt onmiskenbaar slechte kwaliteit bood en die ander zo idioot duur leek dat optie twee ook gerust duurder kon zijn dan ik me eerder voorgenomen had en ik er toch extreem blij mee was…. Ook in landen waarin verschillende pensioenopties bestaan, zoals in Amerika, wordt er door de overheid bewust dmv keuzearchitectuur gestuurd dat de werknemers die variant kiezen die voor henzelf het beste uitpakt door hem als ‘default’ aan te bieden. Rondom orgaandonatie speelt ook vaak de vraag welke optie ‘default’ zou moeten zijn en hoe ethisch het is om ‘doneren, tenzij…’ als standaardoptie voor te schrijven omdat bekend is dat de gemiddelde burger dan niet bewust kiest voor die optie, maar gewoon niet tegen de standaard (default) optie ingaat. Daar ligt nudging tegen manipulatie aan.

Keuzearchitectuur kennen we in een fysieke variant zoals de trap prominent in een gebouw zetten en de lift verstoppen (denk aan stations) zodat mensen de trap nemen en in een meer mentale variant: plaats de optie die men wil kiezen in het midden van de gepresenteerde opties zoals: wil je taart, een koekje of een kroket?

Als je keuzearchitectuur zelf wil toepassen is de verdenking van manipulatie misschien niet meer zo erg en kan je denken aan het tevoren plannen van je maaltijden zodat het de standaardoptie is waar anders vanaf geweken zou moeten worden. Ook kan je denken aan het in de koelkast vooraan plaatsen van de tussendoortjes die je zou willen dat je standaard nam, zoals de emmer met kerstomaatjes ipv de plakken kaas. Of bijvoorbeeld aan je fiets in de gang zetten, zodat je die pakt ipv de auto. Ik ben natuurlijk benieuwd of jij uit deze drie opties de kerstomaatjes-optie kiest…. Hoe dan ook: Help jezelf je keuzes makkelijker te maken door keuzearchitectuur toe te passen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>