In balans

Er zijn een aantal succesfactoren in afvallen en in het omgaan met eetbuien in het bijzonder, een ervan is ‘in balans zijn’. Ben ik het niet, dan is de kans groter dat ik naar raar gemaksvoer reik dan anders. Als mensen het hebben over ‘in balans zijn’ lijkt het vaak alsof het iets is dat je kan worden en dat dan voorgoed bij je blijft. “Ik ben nu eindelijk in balans” zeggen ze dan. Ik voel me meer een evenwichtskunstenaar. Die gaan vast ook niet met een scheve rugzak het koord op en gaan bij ieder signaal dat ze krijgen dat ze uit balans dreigen te raken, vast gauw weer corrigeren.

image

Deze week was er een dag dat er geen brood in de vriezer zat voor mijn dochter, dat ik een afbakbroodje uit de vriezer haalde waarbij de vriezer open bleef staan en er een stoel tegenaan moest worden gezet, zodat hij dicht bleef, de oven veel te lang nam om op te warmen, het broodje aanbrandde, ik geïrriteerd reageerde op mijn dochter die haast had om naar school te gaan en ik zelf ook bijna te laat de deur uitging, waardoor ik wel moest fietsen ipv mijn ochtendwandeling kon doen.

Ook stond er vanochtend een berg met pastasaus aangekoekte vaat in de wasbak, een schone vaat in de vaatwasser, lagen alle theedoeken en schortjes in een berg op de overvolle papierbak in de keuken naast het haakje aan een plastic zuignap dat de zwaartekracht niet weerstond, lag er een berg boeken en tijdschriften op vier verschillende plekken in de huiskamer, zworven er van die bolletjes kattenharen door de woonkamer, lagen er drie dekentjes over de raar gevormde ingedeukte bankkussens, en vlogen er fruitvliegjes boven de kruiden in de vensterbank. Op de vloer lagen hier en daar allerlei haarelastiekjes en op de trap bergen spullen die in diverse kamers boven thuis horen.

Tijd voor actie! Want als mijn huiskamer er zo uitziet en er een berg schone was op mijn slaapkamerkast ligt, ga ik meestal:

– niet meer een groene smoothie maken, want ik kan niet bij de wasbak om de blender daarna schoon te maken
– geen citoensap drinken want ik kan er geen water bij doen uit de kraan bij diezelfde wasbak
– staand plakjes kaas uit de koelkast eten want dat is lekker makkelijk en dan hoeft er geen bord gevonden te worden, en
– van de stress en spanning die die zooi bij me oproept een graai doen in die zak snoepjes die mijn dochter in huis heeft voor haar en haar logeetje.

Maar no way dus, want dit is makkelijk te verhelpen….

Ik heb alles binnen een half uurtje opgeruimd, ben vervolgens met een lijstje boodschappen gaan doen en heb alsnog een groene smoothie van een halve courgette, een banaan, citroensap, munt en wat water gemaakt. Heerlijk! En lig nu lekker met een krantje te relaxen met in huis alles voor een paar dagen gezond eten. Want hoe kwam dit alles? Een beetje te volle agenda, iedere ochtend vroeg weg, van vermoeidheid en verzet boodschappen niet regulier in het weekend maar tussendoor halfbakken gedaan wanneer het me uitkwam en zonder lijstje. Vanavond als ik door de meiden verbannen ben uit de huiskamer, ga ik nog wat gerichter wat relaxen in mijn zolderruimte. Muziekje, kaarsje, yogaoefeningen. Volgende week weer helemaal zen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>