Vaaaaaaaalkuil-uil-uil-uil-uil

Een hele diepe valkuil. Eentje met een flinke echo. En ik zit er middenin. En als ik nu niet handel, dan merk ik vast gauw dat hij nog heel veel dieper is. En zou het kunnen dat wat ik zo enthousiast inging, door mezelf met de sticker ‘mislukt’ wordt afgedaan, het harde werken teniet gedaan en de poging gestaakt. Maar wacht eens even… Dit is toch geen poging? Nee, en valkuilen zijn er nou eenmaal, de vraag is alleen hoe vaak je erin stapt en hoe lang je erin blijft.

Tijd voor wat reflectie dus…

image

  • Wat is het verhaal dat ik mezelf vertel dat maakt dat ik het niet meer per dag of per keuzemoment neem zoals het komt?

Sinds ongeveer een maand val ik niet meer af, ben ik een beetje van het pad af aan het raken en heb ik een aantal keren flink overeten. Ik vat dat onder de noemer ‘zie je wel, het lukt me niet meer’. ‘Dit is het moment in het proces dat het bergafwaarts gaat’, zeg ik daarover tegen mezelf en ik ken talloze situaties van eerder die al of niet vergelijkbaar waren, waarin dat ook gebeurde. Dit is dat moment in dit proces, zeg ik dus tegen mezelf. Maar…. Die statement dient als vrijbrief om in moeilijke situaties te grijpen naar ongezond, vet en zoet. De inschatting van wat ‘moeilijk’ is, verandert daardoor ook. Is aan inflatie onderhevig geworden. Wat eerder, een paar weken terug, makkelijk te doorstaan was, is nu reden om ongezond comfortfood te pakken.

Stel nou dat de statement ‘het lukt me niet meer…’ waar was. Zou ik dan nog steeds graag mijn doelen behalen? Ja! Zou ik bereid zijn om het op te geven? Nee, dus.

In mijn achterhoofd speelt nu het oordeel dat ik het perfect MOET doen, alle keuzes goed MOET maken en ook nog eens het niet moeilijk mag hebben of niet moeilijk mag vinden. Hier op de site ‘moeten’ melden dat het minder gaat, zie ik als een afgang. Helpt me dat? Nee.

Want: Ik ga het zo vaak moeilijk hebben als ik het ga hebben, ik heb alles in huis om daarmee te kunnen dealen en ik zal iedere van die situaties me kunnen laten leiden door mijn eerste neiging of juist door de gezonde(re) keuze.

Wat zijn dan die moeilijke situaties?

  • Er is veel snoep in huis ivm Halloween
  • Ik ben ergens teleurgesteld/verdrietig over, maar vind dat ik niet zo moet zeuren
  • Mijn werkagenda is een beetje te vol, waardoor ik steken kan laten vallen en dat voelt onprettig
  • Mijn werkagenda is een beetje te vol en daarom word ik regelmatig erg moe
  • Mijn werkagenda is een beetje te vol en daarom laat ik de zorg voor structuur, gepland eten, boodschappen etc los.
  • Als ik moe ben, heb ik wat ruimte voor mezelf nodig, maar het lukt me niet die te pakken omdat mijn dochter op andere momenten thuis is dan normaal en ook aandacht wil.
  • ik sta zo regelmatig moe, teleurgesteld, zonder geplande eetmomenten voor (koel)kast en doe een graai. Of ik pak een wijntje waardoor ik nog moeier word, minder weerstand bied aan vet/ongezond/zoet.

Wat zijn de oplossingen?

rusten!

agenda en huis op orde, vaker ‘nee’ zeggen tegen nieuwe afspraken.

een overzicht maken van wat er allemaal nog moet en dat plannen, er grip op krijgen.

snoep en wijn de deur uit doen

de teleurstelling/het verdriet onder ogen zien.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>