Dit zou niet nodig moeten zijn….

Ik schrijf regelmatig over strategie├źn die ik bewust toepas om iets wel of juist niet te doen. En ik pas er nog heel veel meer toe. Om als ik moe ben niet naar (veel) eten te grijpen, bijvoorbeeld. Of om wanneer ik iets aangeboden krijg, dat ik niet wil nemen, ‘nee!’ te kunnen zeggen. Of om vaker te bewegen of door te zetten als ik geen zin heb om te bewegen. Omdat dit allemaal ‘bewuste strategie├źn’ zijn en dus nog geen gewoonten (onbewust bekwaam, je doet het vanzelf al goed) moet ik er moeite voor doen.

In mijn coaching kom ik regelmatig tegen dat het verzet tegen er moeite voor moeten doen mijn client afhoudt om resultaat te bereiken. Zo’n client zegt tegen zichzelf ‘je zou dit niet nodig moeten hebben, je zou het al vanzelf moeten kunnen!’, veroordeelt zijn eigen ‘onkunde’ en doet dan maar geen poging meer om resultaat te bereiken, want het zou immers al vanzelf moeten gaan.

Bij dat patroon kan er natuurlijk niks nieuws geleerd worden want niks van wat je niet kan, mag dan bewust van je geoefend worden. Ook is het een recept voor ellende want het niet kunnen leidt tot jezelf veroordelen en het geen actie ondernemen ook nog eens. Damned if you don’t, damned if you do, dus.

image

Natuurlijk is het naar/oneerlijk/vervelend/stom dat je soms ergens je best voor moet doen voor wat de ander moeiteloos afgaat. Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel erg naar! Ja, heeeeeeeel erg hoor. Maar ja, het is gewoon zo, en je wil ook graag iets bereiken, toch? Dus…. Face it!

Dus als je ergens al een bewuste strategie toepast, laat het dan hierop zijn: op jezelf overtuigen dat je best wel iets (nog) niet mag kunnen en dat mag leren. Dan gaat de rest vanzelf. Nou ja, bijna dan….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>