De inzichtsparadox

Vaak hoor ik mensen in coaching zeggen ‘Nou ja, ik moet het ook gewoon DOEN!’ Dan gaan er meestal alarmbellen bij me rinkelen, vooral als iemand eerst heel omstandig alle gevallen waarin hij het niet doet uit de doeken heeft gedaan en er daarna helemaal geen blijk van heeft gegeven een idee te hebben wat er aan dat doen in de weg staat. Was het maar zo simpel. Ik moet gewoon minder eten dan ik door beweging gebruik. Ik moet gewoon meer gaan bewegen. Ik moet gewoon vaker nee zeggen. Ik moet gewoon niks in huis halen. Ik moet gewoon minder snoepen.

Als die zin ‘ik moet het ook gewoon doen!’ ook nog eens met een enorme zucht of rollen met de ogen gepaard gaat, kan ik er bijna al vanuit gaan dat ik hier te maken heb met iemand die zichzelf ontzettend op zijn kop geeft omdat hij het niet doet. Dat moet ik wel nog even checken, natuurlijk…. En dat doe ik dan ook. Want dat op je kop geven helpt niet altijd even goed als motivatiestrategie. En als je bij een coach komt jezelf op de kop geven kan nog erger zijn: zelfs nu ik bij een coach kom, doe ik het niet, wat een oen ben ik toch…

En ik check nog iets anders. Wat heb je nu geleerd dat je helpt om het de volgende keer anders te doen en hoe zorg je ervoor, welke strategie heb je om het de volgende keer anders te doen? Welke ‘hulpbronnen’ kan je inzetten? Dat kan zowel een persoon zijn bijvoorbeeld: als ik weer dreig te gaan overeten als ik ‘s avonds alleen op de bank zit, bel ik Marietje, als een (andere) strategie zoals: ik zet voortaan al mijn maaltijden klaar, dan  hoef ik niet van de honger naar allerlei andere dingen te grijpen.

 

image

En dan is het natuurlijk ook gewoon nog eens zo dat als je precies weet wanneer het ‘mis’ gaat, je daar je maatregelen voor bedacht hebt, en er zijn verder geen bezwaren tegen die maatregelen (daarover binnenkort meer….), je het ook gewoon moet DOEN!

 

Hoe zit het voor jou?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>