Het heilig moeten

REBT leert ons dat de bron van alle ellende die we doormaken onze houding is tot hetgeen we meemaken. Niet de vervelende situatie zelf veroorzaakt ons lijden, maar onze houding daarover: namelijk dat die vervelende situatie absoluut niet mag voorkomen in ons leven. Wanneer we dit verzet kunnen opgeven en wel erkennen dat we de situatie er nu eenmaal is, en we die naar, verdrietig, of oneerlijk kunnen vinden, maar niet ondraaglijk, dan ontstaat er minder spanning en zijn er meer mogelijkheden om anders te handelen dan we tot nu toe deden.

image

Dat ‘wat we tot nu toe deden’ kan van alles zijn, van het hebben van een heftige emotie tot vermijden, strijden of bijvoorbeeld grijpen naar drank of eten.

Het is dus handig in de gaten te gaan houden wanneer dat ‘heilig moeten’ de kop opsteekt. Ik noem even wat voorbeelden van gedachten die ik van mezelf herken:

  • anderen moeten me steunen in dit proces
  • anderen mogen absoluut geen opmerkingen maken waarin ‘je eigen schuld’ of ‘jij bent zwak’ doorklinkt
  • anderen mogen me niet uitschelden of me belachelijk maken om mijn gewicht
  • anderen mogen me niet om mijn gewicht afwijzen
  • de wereld mag dikke mensen niet discrimineren
  • ik mag geen momenten hebben waarin het moeilijker gaat

etc etc etc

Herken je ‘ heilig moeten’ ┬ábij jezelf?

Een gedachte over “Het heilig moeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>