Gewoonten veranderen

Vorige week bracht ik een fijne dag door met een dierbare vriendin. We spraken over het boekje ‘het no diet dieet’ dat ze me al jaren geleden aanraadde. Het boekje is uit de handel, maar nog wel tweedehands te bestellen bij bol.com. Ik had het al een aantal jaren liggen en had het eerder ook met veel plezier gelezen en gebruikt.

image

In het boekje vertellen twee psychologen en een journalist uit Engeland over het onderzoek dat ze hebben verricht naar de onderliggende redenen voor te dik zijn. Om daarop antwoord te krijgen, gingen ze de gewoonten van te zware en lichte mensen onderzoeken. Daarbij ontdekten ze dat voedings en bewegingspatroon van zware en lichte mensen helemaal niet zo veel verschilt, maar dat slanke mensen ook vaak de ‘gelukkigste, ruimdenkendste en onbezorgde mensen zijn’.

Ze zeggen er dit over: ‘ Wij ontdekten dat gelukkige, open mensen meestal gewoonten en eigenschappen hebben die ervoor zorgen dat ze slank blijven. Dikke mensen daarintegen hebben hebben gewoonten en kenmerken die ervoor zorgen dat ze gestaag in gewicht toenemen. ….’Grofweg gezegd, naarmate je gewoonten meer ingesleten raken, gaat je taille uitdijen.’

Om daar wat aan te doen krijg je 28 dagen lang iedere dag een opdracht varierende van: ‘ kijk een dag geen tv’  tot ‘wees zo impulsief mogelijk’ tot ‘sta een uur eerder op.’ Daarnaast krijg je een lijst met opdrachten waarvan je er een aantal uitkiest om die week uit te voeren. Zoals:

 • koop een andere krant
 • koop en lees een ander tijdschrift
 • zet een andere radiozender op of ga weer naar de radio luisteren
 • ga naar een sportevenement
 • ga naar de film in je eentje
 • wissel van plaats: ga ergens anders zitten dan waar je gewoonlijk zit
 • doe een kinderspelletje

Je kan er zelf vast wel een paar bij verzinnen. Ik had het met iemand over aan de andere kant van het bed slapen en merkte bij mezelf hoeveel spanning dat bij me opriep. Gelijk maar gedaan. Was natuurlijk helemaal niet moeilijk, wel verfrisssend!

Volgens de auteurs helpt dit je op een andere manier in het leven te staan waardoor het makkelijker wordt je ingesleten gewoonten rondom eten te veranderen. Het is nog leuk ook! Wat ga jij eens anders doen dan normaal?

 

2 gedachten over “Gewoonten veranderen

 1. Dank! Zit zelf na december in een dipje terwijl mijn lijf best ok is zo. Val weer terug in oude gewoonten. Leuk en inspirerend dus om dit stuk, en het vorige over het resultaat van je beslissingen, te lezen.
  Het helpt mij zeker om weer de beslissing te nemen die ik werkelijk nemen wil, en niet de beslissing die gebaseerd is op gewoonten.
  Heb je trouwens al geprobeerd om je tanden met je andere hand te poetsen? Dat is ook een leuke ervaring. Keimoeilijk! Goed bezig Sylvie!

 2. Hee, leuk dat je reageert!! Nee poetsen met links, dat heb ik nog niet geprobeerd. hele goede, ga ik proberen! Ik heb nu thuis dadels (jouw tip!) voor moeilijke momenten. Zo helpen we elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>