Uit de strijd (2): alles mogen eten en toch afvallen

Alles kunnen eten en toch afvallen, dat klinkt als te mooi om waar te zijn, toch? Toch zijn er een aantal heel succesvolle ‘methodes’ die daar van uit gaan. Zoals Mieke Kosters die zelfs ‘iedere dag chocolade en toch 12 kg afvallen’ op een van haar boeken heeft staan en ook weight watchers gaat ervanuit dat je als je maar bewust keuzes maakt binnen een bepaald punten-‘budget’ je afvalt zonder jezelf van alles te ontzeggen. Het is de enige manier om niet in jojo-diëten te vervallen, zegt Jon Gabriel in zijn boeken ‘the Gabriel method’ en ‘visualization for weight loss’. Geef je je lichaam namelijk het signaal dat er sprake is van schaarste, dan gaat het reageren door efficienter om te gaan met wat er nog wel binnenkomt of reageert het door hongersignalen af te geven waardoor je vooral zoet en vet wil eten en snel weer aankomt.

Gabriel noemt verder stress als hoofdoorzaak van te zwaar zijn. Door het lichaam in een stress toestand te brengen als gevolg van ‘lijnen’, breng je je doel van permanent gewichtsverlies in gevaar. Calorieën of punten tellen raadt hij ten strengste af. In plaats daarvan dringt hij aan op MEER eten. Gewoon wat je al at eten, maar extra groenten en fruit erbij. ‘ eat live food!’ zegt hij. Maak overal een salade van, is zijn advies. Eet gerust pizza. Snijd het dan in kleine stukjes die je in een grote hoeveelheid salade doet. Omdat hij daarnaast met visualisaties helpt je behoefte aan ongezond eten te verminderen ga je op den duur vanzelf de pizza weglaten of verminderen en geniet je van je salade.

image

 

Het mooie aan de ‘Gabriel methode’ vind ik dat hij je helpt om uit de strijd te gaan. De strijd maakt je namelijk dik en juist niet slanker. Begin eerst eens met de visualisaties en toevoegen van gezonde voeding en weeg je even een maand niet, raadt hij aan. Dan zal je merken dat je steeds meer je ongezonde(re) keuzes wil vervangen door gezonder eten en dat je als vanzelf steeds meer zin krijgt in bewegen. Niet in extreem sporten, uren ‘insanity’ dvds voor de tv doen, maar in lekker een stukje wandelen of fietsen. Zo val je vanzelf af. Ook op andere terreinen zal je meer levenslust en behoefte aan gezonde gewoonten ervaren. Helemaal veel te verliezen, meer te winnen, dus!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>